Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

26 Kasım 2015 Perşembe

Geliştirdiği 7 Ölümsüz Teknoloji ile Nikola Tesla


1. Alternatif Akım



Nikola Tesla'nın hiç şüphesiz en bilinen ve dünyadaki bilinen teknolojiye yeni bir yön verme potansiyeli olan fikirleri alternatif akım üzerineydi. Bu alanda aldığı sayısız ABD ve Avrupa patentleriyle su götürmez bir tutarlılık barındıran fikirleri devrim niteliğindeydi. Tesla alternatif akım üzerinden yaptığı çalışmalarla 1890'da Niagara şelalesinin gücünü elektrik üretimi için kullanmaya başladı. Bugün Niagara Şelalesi heybetli bir Nikola Tesla heykeli önünde çağlamaktadır.

2. Uzaktan Radyo Kontrolü


Günümüzde çocukların uzaktan kumandalı arabalarında ve benzeri cihazlarda kullanılan radyo frekansı ile uzaktan kontrol, Tesla'nın öncülüğünü yaptığı bir teknolojiydi. İlk olarak 1898'de New York'ta suyla dolu bir platformun üstünde duran uzaktan kumandalı bir tekneyi seyircilerin verdiği talimatlarla uzaktan kontrol eden Tesla, bu gösteriyle tüm dünyanın dikkatini üstüne çekmişti.

3. Küresel Telsiz


Dünya çapında frekans yayını yapacak ilk telsiz vericisini de yine Nikola Tesla tasarlamıştı. Long Island'da 1904 yılında tamamlanan yapı döneminin en ilginç mimari özelliklerini taşıyordu. Tek parça olması dışında, büyük bir mantara benzeyen yapı, yerdeki kısmı geniş ve 62 metre yukarısındaki tepe noktasına doğru daralan, kafes şeklinde bir iskelete sahipti. Tepede 30 metre çapında bir yarım küreyle örtülüydü. İskelet, bronzdan kalın civata ve bakır lambalarla birbirine bağlanmış, sağlam ağaç kolonlarından yapılmıştı. Yarım küre şeklindeki tepe, üstten yüzeysel olarak bakır bir elekle kaplıydı. Tüm yapıda demir metali yoktu.

4. Yüksek Frekans 


Modern elektronikteki neon tüpü ve flüoresan'ın öncülüğünü yapan teknoloji yine Tesla'nın fikirlerinden ortaya çıkmıştı. Bir yüksek frekans transformatörü ile kendi keşfi olan "Nikola Tesla Bobinleri" çıplak elinde tuttuğu gazlı tüpü yakacak şekilde vücudundan, zarar vermeden, yüksek gerilimli akım geçirmesini sağlıyordu. Bu alan üstünde yoğunlaşan Tesla, Mekanik ve fiziksel titreşimlerle çalışırken, Houston Caddesi'ndeki laboratuvarının etrafında hakiki bir depreme neden olmuştu. Binanın doğal rezonans frekansına yaklaşan, Nikola Tesla'nın mekanik osilatörü, yaşlı binayı sarsmıştı! Bir blok ileride, polis karakolundaki eşya esrarengiz bir şekilde hareket etmeye başlamıştı. Böylece, Nikola Tesla, rezonans, vibrasyon ve "doğal 7 periyot"a ait matematiksel teorileri de ispatlamıştı.

5. Mega Verici 

Yüksek gerilim ve yüksek frekanslı elektrik iletimi konusundaki araştırmalar, Nikola Tesla'yı Colorado Springs yakınlarındaki bir dağın üzerine Dünya'nın en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmaya yöneltti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. İç kısımdaki sekonder 100 sarımlı ve 3 metre çapındaydı. Üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, Nikola Tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu. Bir direğin tepesindeki 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğunda, kulakları sağır eden şimşekler çaktı. 40 km uzaklıktaki kasabalarda bile bu gök gürültüsünün işitildiği kaydedilmiştir. 100 milyon Volt değerinde gerilim kullanılıyordu. Daha sonra kendi patentlerini çıkartacak olan Fritz Lowenstein'ın şahit olduğu bu deneylerde Tesla 26 mil uzaklıktaki 200 ampülü yakmayı başarmıştı!

6. İyonosfer


Tesla'nın en ilginç fikirlerinden biri de dünyayı saran katmanlardan üçüncüsü olan İyonosferin elektrik akımı için kullanılmasıydı. Herhangi bir kablo kullanılmaksızın sadece İyonosferdeki taşıyıcı özelliklerin kullanılarak küresel çapta kablosuz ve herkesin kullanabileceği ücretsiz bir elektrik dağıtımı sağlamak Tesla'nın sınırları zorlayan bir hayaliydi. İşin ilginci doğru bir çalışma yaparak Tesla'nın bu hayalini gerçekleştirmek mümkündü ama asla uygulanmamıştı.

7. Kozmik Dalgalar ve Uzay


Uzaydaki hayatın varlığıyla da oldukça ilgili olan Nikola Tesla, kendi laboratuarından uzaya ses dalgaları göndermiş ve uzaydan gelen kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. Ancak bunu başardığı dönemde dünya biliminde kozmik ses dalgalarının yeri olmadığı için bu çalışmalar adeta çöpe gitmiştir! Tesla 1917'nin Ağustos'unda uzaktaki cisimlerin üzerine kısa dalga darbeleri gönderip, yansıyan kısa dalga darbelerinin bir flüoresan ekran üzerinde toplanmasıyla izlenebileceklerini açıklamıştır.

Kaynak : radikal.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder