Öncelikle merhaba arkadaşlar bu yazım; ” İnsansız Hava Araçları ” hakkında olacaktır. Umarım beğenirsiniz .
Adı üzerinde göklerin prensleri ciddi anlamda günümüzün teknolojisine merak uyduran bir konu. Teknoloji geliştikçe , devletlerin inanılmaz bilgi açlığı ortaya çıktığını günümüzde görmüş oluyoruz.Bu açlıklar daha çok savunma , keşif , seri saldırı, ilk yardım gibi önemli gelişmeleri içeriyor. İnsansız hava aracını 1916 yılında Archibald Low tarafından geliştirilmeye başlandı . Bu araçlar mürettebata ihtiyaç duymadan jet motoru ve iki zamanlı motor seçenekler yardımıyla uçmaktadırlar. Archibald Low; kendisi mükemmel bir fizikçi olarak göz kamaştırıyor ve ilgilendiği alanlar havacılık üzerine ağırlık basıyordu. Araştırma ve geliştirmelerden sonra takip edilen yıllarda Hewitt-Sperry otomatik uçak üretilip. I.Dünya savaşında kullanılmıştır. Amacı daha çok keşif üzerindeydi. İlk ölçekli uzaktan komutalı araç RPV ise 1935 yılında Reginald Denny tarafından geliştirilmiştir.II.Dünya savaşında kullanılıp daha cok dış ve iç trenleri korumak amaçlı kullanılmıştır.İ
n
s1980 den sonra Amerikanların yüksek ilgisini çekip bu insansız hava araçlarını daha tehlikeli hale getirmek istemeleriyle İHA tehlikeli silahlar ile donatmıştır. Örneğin MQ-1 Predator modeli araçlar üzerine AGM-114 Hellfire havadan-karaya füze takılmaktadır. Dünya’da İHA’ların %60 gibi büyük bir dilimini ABD’li Northrop Grumman ve General Atomics firmaları üretmektedir. Avatantajlarına gelirsek , maliyet bakımında ve risk bakımında biraz daha tercih edilebilen bir araç. Uzay çağındaki devletlerin artık savaş politakasi ‘AZ RİSK , AZ MALİYET , COK İŞ’ . Görmezden gelinmeyecek bir durum ise İHA yönetecek olan insanları yetiştirmek hem maddisel konudan hem zorluk durumundan sıkıntı yaşanabilicek konulardan biri.Gelecekte İHAlar scramjet teknolojisinin sahip olduğu tüm avantajlara da sahip olacaktır. Günümüzde scramjet modelleri, bunlara insansız modellerde dahil sadece test amaçlıdır. Örneğin., NASA X-43A.
Yani toplamak gerekirsek , savunmada büyük rol oynayan bu uçaklar her devlet için şart duruma gelmekte. Herşeyden önce az risk , az maliyet ,çok iş politikası izlenmesi günümüzde en mantıklı savunma politikası ve böylede olmaya bir süreliğine devam edecek . İnsanların artık tamamen mantıksal durumlarda ihtiyaç olduğunu görmekteyiz.
rı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder