Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

25 Mayıs 2014 Pazar

Fizik

Elektron Tabancası Nedir ? 

Günlük hayatta kullandığımız televizyon, bilgisayar gibi görüntülü sistemlerin nasıl çalıştığını ve ekrandaki o resimlerin nasıl oluştuğunu ve hareket ettiğini hiç merak ettiniz mi ?
Geçmişte  yaygın biçimde kullandığımız tüplü televizyon ve tüplü monitörlerde tüm devrenin en can alıcı noktası olan elektron tabancası ürettiği elektron demeti sayesinde televizyondaki görüntüler ortaya çıkmaktadır. Peki nasıl oluyorda bu elektronlar görüntüye dönüşüyor gelin kısaca buna bir göz atalım;

Koninin dar ve sivri ucunda elektron tabancası bulunur. Elektron tabancasının ürettiği elektronların kontrollü bir şekide serbest bırakılarak ve resim tüpüne 18 kv ve üstü bir gerilim uygulanarak hızlandırılması prensibine göre çalışır. hızlanan elektron saptırma bobinleri sayesinde ekranda istenen noktaya çarptırılarak ekranda istenilen görüntü elde edilir.
Ekranların yüzeyi yüz binlerce küçük noktadan oluşmuştur. Bunlara piksel adı verilir. Piksellerin her biri ayrı şekilde aydınlatıldığından ve her biri farklı renk oluşturabildiğinden, piksellerin belirli bir düzende yanması görüntü oluşumunun kaynağıdır.




Fosfor tabakası, üzerine çarpan elektronların parlamasını sağlayarak görüntünün oluşmasını sağlar. Monitör ekranlarında bu fosfor tabakasından önce birde maske denilen bir filtre bulunur. Flamanlar birbirinden bağımsız olarak 3 adettir ve her biri bir ana rengin (Kırmızı Yeşil Mavi ) elektronlarını püskürtür.  Maske burada her rengin elektron ışığını renklendirerek fosfor tabakasında birleştirir. Bu sayede 3 rengin karışımından milyonlarca renk oluşur.
Peki bu 3 renkten diğer renkler nasıl elde edilip ekrana çarptırılır ?

Işın demetleri elektron tabancasından üç ana renkte yayılır. Bunlar “RGB Colors” olarak bilinen Kırmızı, Yeşil ve Mavi renkleridir. Bu renklerin karışımı ile doğadaki tüm ara renkler üretilebilir. Bu renklerin %100 oranında karışımı beyaz rengi, hiç ışık yollanmaması yani karanlık da siyah rengi oluşturur. Diğer tüm ara renkler ise, bu ana renklerin değişik oranlarda karışımıyla elde edilir. Işın demeti ekrandaki fosfor tabakasına yollanırken delikli bir gölge maskesinden geçerler. Bu maske, ışının sadece kendi rengine ait olması istenilen yerlere çarpmasını sağlar. Ekrandaki her piksel üç alt piksele ayrılmıştır ve gölge maskesinden süzülerek çok hassas bir ayarlamayla geçen elektron demeti alt pikselleri ayrı ayrı aydınlatır. Sonucunda ana piksel, alt piksellerin birleşimiyle oluşan rengi yansıtır ve televizyon ekranında o renk gözükür. Bu olay çok yüksek hızda olup saniyede binlerce kez yapıldığından, alınan TV sinyali ekranda gerçek zamanlı olarak görüntü oluşumunu mümkün kılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder